Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

View previous topic View next topic Go down

Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  irda on Thu Dec 24, 2009 11:23 am

Kalian setuju tak?

pd irda la..

Kalau kerajaan bagi payment lambat, mcm mn pulak? jabatan kerajaan tu kena blacklist x? .. aduh.. apa semua ni.. kan bagus kalau blacklist kan kontraktor yg tak utamakan keselamatan pekerja dan orang awam ke.
avatar
irda

Posts : 26
Join date : 2009-12-22
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  matasura on Thu Dec 24, 2009 12:48 pm

setuju sgt...
tapi siapa yg bleh blacklist?

mcm kat terengganu tu, punya banyak bangunan yg defek...

mana safety officer, engineer, arkitek dan lagi2 yg meluluskan projek tu?

patut blacklist dari org yg luluskan tender atau direct nego hinggala ke syarikat construction tu...
pelik sgt, suma berlaku kat terengganu...
atau suma org2 yg sama yg terlibat? scratch
avatar
matasura
Admin

Posts : 52
Join date : 2009-12-10
Age : 34
Location : Mawar Apartment

View user profile http://matasura.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  rahmanw on Thu Dec 24, 2009 1:53 pm

camne nak blacklist?
kalau satu2 projek tu ada yang tak kena.....ada kepincangan macam projek2 kat terengganu tu contohnya...pasti ada gejala rasuah...
jadi kontraktor bagi rasuah kat sape?
kat tok kadi ke?atau kat penggali kubur? Very Happy Smile
dah tentu arah kat orang kerajaan jugak......
avatar
rahmanw
Moderators

Posts : 48
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : malacca

View user profile http://ar-rahmanw.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  matasura on Thu Dec 24, 2009 2:51 pm

nak tangkap tu pihak sprm...
tapi yg nak blacklist tu?
blacklist company, orang tu leh bukak company baru... Suspect
avatar
matasura
Admin

Posts : 52
Join date : 2009-12-10
Age : 34
Location : Mawar Apartment

View user profile http://matasura.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  Tilmiz on Thu Dec 24, 2009 6:39 pm

Kena blacklistkan company dan tuan punya company tu sekali, bila nak daftar balik nama dah blacklist Very Happy
avatar
Tilmiz
Admin

Posts : 40
Join date : 2009-12-14

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  matasura on Thu Dec 24, 2009 11:29 pm

itu maknanya kena pihak ssm la yg kena blacklist...
avatar
matasura
Admin

Posts : 52
Join date : 2009-12-10
Age : 34
Location : Mawar Apartment

View user profile http://matasura.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  rahmanw on Fri Dec 25, 2009 2:10 pm

Tilmiz wrote:Kena blacklistkan company dan tuan punya company tu sekali, bila nak daftar balik nama dah blacklist Very Happy

orang meniaga ni semua bijak2...
ko blacklistkan nama dia...dia guna nama orang lain...nama bini dia ke...nama anak dia ke...
avatar
rahmanw
Moderators

Posts : 48
Join date : 2009-12-15
Age : 36
Location : malacca

View user profile http://ar-rahmanw.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  irda on Sat Dec 26, 2009 9:51 pm

ni ape kes safety officer lak terlibat dlm mslh projek lmbt siap ke, tak siap ke.. adoiyai.. ada salah paham ni. safety officer ni kojenya memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja yg sedang bkerja dan org awam disekelilingnya.. adoiyai..
ni yg rasa mcm nak buka 1 topik, mnerangkan job description SAFETY & HEALTH OFFICER..(mcm la tgh duk dlm niosh forum je haku ni.hehe)
avatar
irda

Posts : 26
Join date : 2009-12-22
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  matasura on Sun Dec 27, 2009 12:05 am

yg safety officer tu terlibat bila bangunan runtuh yg kat ganu tuuu Very Happy
avatar
matasura
Admin

Posts : 52
Join date : 2009-12-10
Age : 34
Location : Mawar Apartment

View user profile http://matasura.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  irda on Sun Dec 27, 2009 7:28 am

bila sesuatu accident berlaku, sho kena bt report. dan investigation kena buat.tp kalau projek dh handover, sho dh xterlibat lagi kecuali kalau dia nak gila kuasa. haha. atau pun, sho tu dilantik utk jaga bangunan yg dh siap. tak semua sho ada kat 1-1 permis. depend on keperluan yg tertakhluk dlm undang2 yg ada dlm OSHA 1994, perintah keselamatan dan kesihatan pekerjaan, seksyen 3 (ni part yg pling aku suke.terasa mcm lawyer plk bila sebut psl law.ngeh3)
avatar
irda

Posts : 26
Join date : 2009-12-22
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Projek sekolah,lambat siap->kontraktor kena blacklist

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum